FAQ

Leveringstid på vintagevin? Hvis varen er på lager, er der leveret inden for 3 dage. I tilfælde, hvor det er en bestillingsvare, er der op til 14 dages leveringstid.

Hvordan opbevarer man vintage vin? Gerne mørkt og i temperatur mellem 12 – 20 grader. Jo varmere, des hurtigere modner vinen.

Hvordan har jeres vintage vinen været opbevaret? Alle vores vintage vine har været opbevaret under optimale forhold i vinkælder gennem hele deres levetid.

Kender man oprindelsen af jeres vintage vin? 80 % af alle vores vine har dokumenteret oprindelse. Med hensyn til 20 % af vores vine, har vi købt partier, hvor der ikke er dokumenteret oprindelse, men hvor kvaliteten er god.

Hvordan åbner man en vintage vin? Du kan bruge en almindelig proptrækker, hvis proppen er hård nok. Hvis proppen er blød, bør du bruge en ah-so, som er en speciel vintage vinåbner, der ligner en stemmegaffel.

Hvad skal man tage højde for når man drikker en vintage vin? Vinen skal have stået oprejst 3-5 dage inden åbning, så den falder til ro og bundfald sætter sig. Vinen går mod oxidering, når den åbnes, og derfor bør den drikkes indenfor 1 time, men kan ofte holde meget længere. Vinen har lige efter åbning som regel en lugt af ”krudt”, som forsvinder efter kort tid.

Hvad smager en vintage vin af? Vintage vine smager forskelligt fra vin til vin, men der optræder ofte mange spændende såkaldte tertiære duft og smagsnoter som er meget anderledes end hos ung vin. Det kan være f.x. moden frugt, svesker, eukalyptus, tobak, lakrids, jord, kælder, svamp, parmesanost, bær, portvin.

Hvorfor kan vintage vin leve så længe? Der skal være visse elementer tilstede for at de er langtidsholdbare; tannin, syre, sukker og kvalitet. Vores vine er udvalgt ud fra en ide om at vinen fra perioden 1950 – 1980 er lavet med mindre raffineret produktion som f.eks. i en Barolo giver flere grove tanniner.

Hvor længe kan min vintage vin ligge efter den er købt? Der er ikke et entydigt svar på dette spørgsmål, men de har holdt længe og derfor kan de sikkert holde endnu flere år. Flaskelagringen er altid på bekostning af frugten, sukkeret og taninnerne, hvilket betyder, at vinen lige pludselig vil dø. Lad den gerne ligge lidt koldt, hvis muligt -14-20 grader og helst mørkt. Da proppen er meget våd, skal den helst stå op i perioder af nogle måneder pr år.

Hvad er brugt moms? Hvis en vin har været handlet før med moms, behøver man ikke at opkræve kunden moms endnu engang. Unika Vine ApS skal dog betale moms af fortjenesten. Betydningen af brugt moms for kunden, er at priserne er lidt lavere på vinen i shoppen end hvis der blev opkrævet moms.

Kan man returnere et køb? Ja, hvis varen ikke har været åbnet, kan den returneres, og du får pengene tilbage. Køber skal dog betale fragten ved returneringen.